Η ανισορροπία του ουρικού οξέος στον οργανισμό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα, ουρική αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον, συνδέεται με την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η ανισορροπία στο ουρικό οξύ μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος στον οργανισμό ή τη μειωμένη αποβολή του μέσω των νεφρών. Μια κακή διατροφή συμβάλλει επιπλέον στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ουρικού οξέος. Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, το επιπλέον σωματικό βάρος ή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς είναι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
Τα ιδανικά επίπεδα είναι τα εξής:
- Άντρες: 3,4 – 7,0 mg / dL
- Γυναίκες: 2,4 – 6,0 mg / dL
Ο έλεγχος των επιπέδων του ουρικού οξέος μπορεί να γίνει μέσω άσκησης, νηστείας και κάποιων θεραπειών που βοηθούν σε σημαντικό βαθμό. Σας παραθέτουμε 10 σπιτικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα σε φυσιολογικές τιμές.
1. Μηλόξυδο
Πρόκειται για καθαριστικό και αποτοξινωτικό παράγοντα, ο οποίος συμβάλλει στην αποβολή του ουρικό οξέος από το σώμα. Περιέχει μηλικό οξύ που βοηθά στον διαχωρισμό και την απαλλαγή από το ουρικό οξύ. Το μηλόξυδο επιπλέον βοηθά στην αποκατάσταση της αντιόξινης προσαρμογής του σώματος ενώ ταυτοχρόνως ενισχύει τα κύτταρα.
Βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστο, φυσικό, μη παστεριωμένο μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό και πίνετέ το μερικές φορές την ημέρα.
Μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα του μηλόξυδου ως 2 κουταλιές της σούπας σε ένα ποτήρι νερό και να συνεχίσετε τη θεραπεία μέχρι να κατέβουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.
Μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα του μηλόξυδου ως 2 κουταλιές της σούπας σε ένα ποτήρι νερό και να συνεχίσετε τη θεραπεία μέχρι να κατέβουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.
Σημείωση: Μην καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα μηλόξυδου, διότι ίσως μειώσει τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό. Ακόμη, μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα διουρητικά φάρμακα.
2. Χυμός λεμονιού
Παρά το γεγονός ότι πιθανόν θεωρείτε ότι ο χυμός λεμονιού κάνει το αίμα πιο όξινο, στην πραγματικότητα δημιουργεί αντιόξινο περιβάλλον και συμβάλλει στη μείωση του ουρικού οξέος. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη C η οποία μειώνει τα επίπεδά του.
Στύψτε τον χυμό ενός λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε τον το πρωί με άδειο στομάχι. Συνεχίστε για 1-2 εβδομάδες.
Μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης C, αλλά για την ποσότητα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης C, αλλά για την ποσότητα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
3. Κεράσια
Τα κεράσια και τα σκουρόχρωμα μούρα περιέχουν χημικές ουσίες που μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Έτσι, τα μοβ και τα σκούρα μπλε μούρα περιέχουν φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες και μειώνουν το ουρικό οξύ ενώ εμποδίζουν και την επιδείνωσή του.
Φάτε αυτά τα φρούτα καθημερινά για μερικές εβδομάδες. Μπορείτε επίσης να πιείτε χυμό κερασιού για περίπου 4 εβδομάδες. Προσθέστε στη διατροφή σας βατόμουρα, φράουλες, ντομάτες, πιπεριές και άλλα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.
Φάτε αυτά τα φρούτα καθημερινά για μερικές εβδομάδες. Μπορείτε επίσης να πιείτε χυμό κερασιού για περίπου 4 εβδομάδες. Προσθέστε στη διατροφή σας βατόμουρα, φράουλες, ντομάτες, πιπεριές και άλλα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.
4. Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα, το λεγόμενο διττανθρακικό νάτριο, είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας. Βοηθά στις βασικές ρυθμίσεις προσαρμογής του σώματος και κάνει το ουρικό οξύ περισσότερο διαλυτό και ευκολότερο να αποβληθεί από τα νεφρά.
Ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό. Πιείτε ως 4 ποτήρια καθημερινά για 2 εβδομάδες. Μπορείτε να το πίνετε κάθε 2 ως 4 ώρες.
Σημείωση: Μην εφαρμόζετε αυτή η θεραπεία συνεχώς. Επιπλέον, μην την εφαρμόσετε σε περίπτωση που πάσχετε από υπέρταση. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από 3 ποτήρια καθημερινά.
5. Ελαιόλαδο
Τα περισσότερα φυτικά έλαια μπορούν να μετατραπούν σε δύσοσμα λίπη όταν θερμαίνονται. Τα δύσοσμα λίπη καταστρέφουν τη θεμελιώδη βιταμίνη Ε στο σώμα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων του ουρικού οξέος.
Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης αντί για φυτικά έλαια και μαργαρίνη ή λίπος ζαχαροπλαστικής στο μαγείρεμα και το ζέσταμα του φαγητού σας. Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λίπη που δεν μεταβάλλονται όταν θερμαίνονται. Έτσι, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ενισχύει τα κύτταρα και διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα.
6. Νερό
Το πολύ νερό βοηθά στον διαχωρισμό και την αποδυνάμωση του ουρικού οξέος, ενώ βοηθά τα νεφρά να το αποβάλλουν από το σώμα μέσω των ούρων.
Επιπλέον, αν πίνετε πολύ νερό τακτικά θα μειώσετε τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας. Σε μια μελέτη που βασίστηκε στο διαδίκτυο και που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας το 2009, οι αναλυτές βρήκαν ότι όσοι έπιναν από 5 ως 8 ποτήρια νερό για 24 ώρες πριν από μια πιθανή έξαρση ουρικής αρθρίτιδας είχαν 40% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισής της σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο.
Μην πίνετε λιγότερο από 8 ως 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Επίσης, βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα ροφήματα και φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό.
7. Διατροφή χαμηλή σε πουρίνες
Οι πουρίνες περιέχουν άζωτο που μετατρέπεται σε ουρικό οξύ αυξάνοντας έτσι τα επίπεδά του στο σώμα. Βρίσκονται κυρίως στις ζωικές πρωτεΐνες.
Αποφύγετε τις ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα εντόσθια, τα ψάρια και τα πουλερικά. Τα λαχανικά, η μαγιά, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια και τα φασόλια είναι πλούσια σε πουρίνες, όπως και η ξανθή μπύρα.
8. Τρόφιμα με ίνες και αμυλούχους υδατάνθρακες
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος και στη συνέχεια στην αποβολή του από το σώμα. Μπορείτε να φάτε τρόφιμα με απλό άμυλο διότι περιέχουν μόνο μικρή ποσότητα πουρινών. Τα σιτηρά ολικής αλέσεως, τα κομμάτια φρούτων, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια και οι φράουλες είναι μερικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες που μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας. Τα απλά σάκχαρα είναι επίσης θρεπτικά, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, η ταπιόκα (ονομάζεται και sabudana), η κινόα, οι πατάτες, η βρώμη και οι μπανάνες.
Μπορείτε να πιείτε επίσης τσάι πράσινης παπάγιας για να εμποδίσετε την αύξηση του ουρικού οξέος και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ουρική αρθρίτιδα. Η παπαΐνη στην πράσινη παπάγια βοηθά το σώμα να διατηρήσει μια γενική καλή κατάσταση και να λειτουργεί ως κατευναστικός παράγοντας.
9. Γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα γαλακτοκομικά είδη συνδέονται με χαμηλότερο ουρικό οξύ και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, το αποβουτυρωμένο γάλα περιέχει οροτικό οξύ, το οποίο μειώνει την επαναπορρόφηση του ουρικού οξέος και ενισχύει την αποβολή του μέσω των νεφρών.
Πίνετε 1 ως 5 κούπες άπαχο γάλα την ημέρα.
Το τόφου βοηθά στην τροποποίηση των πρωτεϊνών του πλάσματος και ενισχύει την αποβολή του ουρικού οξέος. Αντιθέτως, το γάλα σόγιας έχει βρεθεί ότι αυξάνει το ουρικό οξύ.
10. Χυμός σιταρόχορτου
Το σιταρόχορτο βοηθά στην αποκατάσταση της αλκαλικότητας του αίματος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, χλωροφύλλη και φυτοχημικά που ενισχύουν την αποτοξίνωση. Είναι μια ανεξάντλητη πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων ως μια εναλλακτική επιλογή κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών.
Καλό είναι να πίνετε 30 ml (δηλαδή 2 κουταλιές της σούπας) χυμό σιταρόχορτου αναμεμειγμένο με λίγο χυμό λεμονιού καθημερινά μέχρι να μειωθεί το επίπεδο του ουρικού οξέος.
Έξτρα συμβουλές
- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, διότι αλληλεπιδρά με το ουρικό οξύ.
- Αποφύγετε το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης διότι αυξάνουν το επίπεδο του ουρικού οξέος.
- Ασκηθείτε τακτικά και διατηρήστε φυσιολογικό βάρος. Έχει αποδειχτεί ότι ο λιπώδης ιστός συνήθως αυξάνει το ουρικό οξύ.
- Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε σύνθετα σάκχαρα και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα κέικ και τα γλυκίσματα.
- Περιορίστε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, διότι μειώνουν την ικανότητα του σώματος να αποβάλλει το ουρικό οξύ.
Προσοχή: Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις
Read more: http://enallaktikidrasi.com/2015/06/elegxos-ourikou-oxeos/#ixzz3bvZadwLE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου