Φωτεινή Βασιλείου: «Το υποσυνείδητο του ανθρώπου λειτουργεί σαν παιδί»
Συνέντευξη στην Αργυρώ Μουντάκη //
Η Φωτεινή Βασιλείου είναι ψυχολόγος και συγγραφέας παραμυθιών. Ζει και εργάζεται στο Βόλο, είναι επίσης μητέρα και σύζυγος και σκεπτόμενη μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους. Ήρεμη και γλυκιά ως άνθρωπος εξωτερικεύει αυτά τα στοιχεία της προσωπικότητάς της και στα βιβλία της αλλά και στη δουλειά της. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε καλύτερα.
-Κυρία Βασιλείου ως ψυχολόγος ποια θεωρείτε την πιο σημαντική συμβολή των παραμυθιών στα παιδιά;
Το υποσυνείδητο του ανθρώπου λειτουργεί σαν παιδί. Λατρεύει τα παραμύθια και τους συμβολισμούς. Τα παραμύθια μέσω των συμβολισμών καταφέρνουν να περάσουν απευθείας στο υποσυνείδητο των παιδιών, το μήνυμά τους. Μαθήματα, αξίες και αναμνήσεις αποθηκεύονται εκεί και διαμορφώνουν την προσωπικότητα του παιδιού. Χρειάζεται λοιπόν να δίνουμε μεγάλη προσοχή στο μήνυμα που μεταφέρουμε μέσα από ένα παραμύθι.
-Πιστεύετε ότι τα παραμύθια πρέπει να δίνουν μηνύματα στα παιδιά ή απλά να στοχεύουν στην τέρψη των παιδιών;
Τα παραμύθια δεν είναι ανάγκη πάντα να δίνουν κάποιο μήνυμα στα παιδιά. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ένα βιβλίο να ταξιδεύει το παιδί, να του δημιουργεί εικόνες και να το βοηθά να αναπτύσσει έναν τρόπο σκέψης που δεν έχει μόνο να κάνει με τις λέξεις και το νόημα που τους δίνουμε. Να μπορεί να κλείνει τα μάτια, να βλέπει τους ήρωες να ζωντανεύουν και οι φανταστικοί αυτοί κόσμοι να γίνονται για λίγο πραγματικότητα.
-Η ψυχολογία πώς σας βοήθησε στην συγγραφή;
Η ψυχολογία με βοήθησε να ανακαλύψω τι μου δίνει χαρά και με οδήγησε στη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Μέχρι εκεί όμως. Τα παραμύθια δεν είναι επιστημονικά βιβλία. Όταν γράφω ένα παιδικό βιβλίο, δεν γράφω ως ψυχολόγος.
-Κάποτε είχα ακούσει κάποιον να λέει ότι οι ψυχολόγοι θα έπρεπε να είναι οι καλύτεροι γονείς, καθώς τα γνωρίζουν όλα. Ισχύει αυτό;
Κατά τη γνώμη μου για να είναι κάποιος ο καλύτερος γονιός θα πρέπει να έχει αναγνωρίσει τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού του και να έχει ανακαλύψει την καλύτερη. Ένας ψυχολόγος δεν είναι απαραίτητο πως έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Αυτό μου θυμίζει κάτι πνευμονολόγους που καπνίζουν δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα και συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να κόψουν το κάπνισμα. Οι ψυχολόγοι δεν τα γνωρίζουμε όλα. Σίγουρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα και μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Αλλά το ότι μπορείς να διαχειριστείς μια κρίση ή να βάλεις τα όρια στο παιδί σου δεν σε κάνει τον καλύτερο γονιό.
-Με τον χιονάνθρωπο ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε;
Απλά ήθελα να γράψω μια ιστορία χαρούμενη και αισιόδοξη που να ενώνει τις δύο εποχές. Σίγουρα μιλάει για τη φιλία, τη δύναμη των υποσχέσεων και τη συνεργασία. Για τις αλλαγές της ζωής, όπως τις αλλαγές των εποχών και τις διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει κάτι που αγαπάμε πολύ κι όμως στον πυρήνα του να παραμείνει το ίδιο. Για την αγάπη και τη χαρά που μήτε μπορούν να κλειστούν για πάντα σε ένα βαζάκι μήτε να «εξατμιστούν» και να χαθούνε.
-Πώς είναι η επαφή με τους αναγνώστες σας; Τι σας λένε;
Τα παραμύθια έγιναν αιτία να βρεθώ σε μέρη και να έρθω σε επαφή με κόσμο που μπορεί να μη συναντούσα. Συναντώ τα παιδιά στον χώρο τους, στην πόλη τους, στο σχολείο τους, στο βιβλιοπωλείο της γειτονιά τους. Παίζουμε, συζητάμε, γελάμε. Έχουν μεγάλη χαρά όταν γνωρίζουν από κοντά τον συγγραφέα ενός βιβλίου. Πριν ένα μήνα βρέθηκα στην Κω. Ήταν μια μοναδική εμπειρία και συνάντησα καταπληκτικούς εκπαιδευτικούς και υπέροχους μαθητές. Τα παιδιά δείχνουν να αγαπούν τους ήρωες των παραμυθιών μου και με γεμίζουν ζωγραφιές, φιλιά και αγκαλιές. Οι ερωτήσεις τους συνήθως αφορούν το παραμύθι και τους ήρωες. Είναι απορίες που τους γεννιούνται καθώς το διαβάζουν ή τους το αφηγούμαι.
-Ως μητέρα τι είδους παραμύθια προτιμάτε να διαβάζετε στα παιδιά σας;
Ο Θωμάς και η Ιωάννα είναι 5 και 3 αντίστοιχα. Τα βιβλία που συνήθως διαβάζουμε είναι εικονογραφημένα. Έχουμε μια μεγάλη βιβλιοθήκη με παιδικά βιβλία και τους αφήνω να διαλέγουν εκείνοι ποιο βιβλίο προτιμούν να διαβάσουμε.
-Τι σας χαλαρώνει από την καθημερινότητα;
Η μουσική, το διάβασμα, το γράψιμο και η «δημιουργική» μαγειρική. Τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι με το θέατρο. Ανήκω στην ερασιτεχνική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής της Ν. Ιωνίας. Στο χώρο του θεάτρου δεν χαλαρώνω απλά από την καθημερινότητα, ξεφεύγω τελείως από αυτήν.
-Αν δίνατε μια συμβουλή στους γονείς ποια θα ήταν αυτή;
Να αγαπάνε τους γονείς. Να μην κρίνουν αυστηρά ούτε τους εαυτούς τους, ούτε τους συντρόφους τους, ούτε τους άλλους γονείς. Οι γονείς έχουμε ανάγκη από κατανόηση, αλληλεγγύη και υποστήριξη. Έχουμε ανάγκη από επιβράβευση. Στον σημαντικό αυτό ρόλο της ζωής μας χρειαζόμαστε αυτοπεποίθηση.
-Σχεδιάζετε κάτι για το μέλλον;
Ναι, σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό Tate Publishing στην Αμερική, το παραμύθι μου «Η Φούσκα με τα Ψέματα» μεταφρασμένο στα αγγλικά. Επίσης έχει ήδη εικονογραφηθεί το επόμενο βιβλίο μου και από Σεπτέμβριο αν όλα πάνε καλά θα είναι έτοιμο για έκδοση.
- Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή και δημιουργική συνέχεια!
Ευχαριστώ πολύ εσάς και τους αναγνώστες σας για το ενδιαφέρον.
* Η Φωτεινή Βασιλείου έχει σπουδάσει ψυχολογία και έχει εκπαιδευτεί στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό και την Ύπνωση. Γράφει και αφηγείται παραμύθια από παιδί. Είναι μητέρα του Θωμά, 5 χρονών και της Ιωάννας 2,5 χρονών. Το πρώτο της παραμύθι, «Το μυστικό της Βασιλοπούλας» εκδόθηκε το 2010 και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τετράγωνο. Είναι ένα έμμετρο παραμύθι και πρόταση για θεατρικό για παιδιά μέχρι 6 ετών. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο παραμύθι της από τις εκδόσεις Παρρησία με τίτλο «Η φούσκα με τα ψέματα». Το ίδιο παραμύθι πρόκειται να κυκλοφορήσει μεταφρασμένο από την ίδια στα Αγγλικά με τίτλο «Lies are trouble in a bubble» από τις εκδόσεις Tate Publishing στην Αμερική. Έχει επίσης κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή το παραμύθι της «Ο Χιονάνθρωπος πάει διακοπές». Παράλληλα από τον Ιούνιο του 2010 συνεργάζεται με άλλους συγγραφείς και παρουσιάζει παιδικά βιβλία στη στήλη Ξεφυλλίζοντας στον Μαγικό Κόσμο του Παιδικού Βιβλίου.
http://fractalart.gr/foteini-vasileiou/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου