Αναγνώστες

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ο ΟΡΦΕΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Για τον Ορφέα τον Μύστη μιας θεραπευτικής μουσικής παραμυθίας μιλά η Γαρυφαλλιά Ντζιούνη , διδάκτωρ μουσικολόγος
τονίζοντας ότι ο Ορφέας ήταν ο πρώτος μουσικοθεραπευτής της παγκόσμιας Ιστορίας. «Ήταν ο πρώτος ο οποίος ερεύνησε τη μουσική και την έφερε κοντά στον άνθρωπο, δεν στάθηκε μόνο στους μύστες, στους μυημένους, την έφερε κοντά στο λαό. Πέρασε την αγνή του φιλοσοφία μέσω της αγνής μουσικής και της λύρας του» δηλώνει η κα Ντζιούνη σημειώνοντας ότι ο Ορφέας πίστεψε ότι μέσω της μουσικής μπορεί να θεραπεύσει, ψυχικά και σωματικά, όλο τον κόσμο.
«Ο Ορφέας ήταν απόλυτα υπαρκτό πρόσωπο» δηλώνει με βεβαιότητα σημειώνοντας ότι από τον τρόπο που έπαιζε την λύρα του, από τον ήρεμο χαρακτήρα του, από τον τρόπο προσέγγισης που είχε σε όλο τον κόσμο και από την μεγάλη του αγάπη προς τον άνθρωπο, τη γυναίκα, το θηλυκό, προς το πώς μπορούμε όλοι να γίνουμε ένα, αποκαλύπτεται η αγάπη που είχε προς τον άνθρωπο.
Όσον αφορά στη σχέση του με την Θράκη, αποκαλύπτει ότι η Θράκη ήταν μια πολύ σκληρή χώρα, με μεγάλη Ιστορία, που «μαλάκωσε» χάρη στον Ορφέα. ««Μαλάκωσε» πάρα πολύ τους Θράκες. Έφερε μια καινούργια πνοή, έναν καινούργιο πολιτισμό γι’ αυτό και ήταν αρχιερέας της θρησκείας του Απόλλωνα ».
Το τέλος τους, όμως, ήταν πολύ άσχημο, όπως κάθε μεγάλου μύστη, προφήτη. «τον θανάτωσαν οι ίδιοι κάτοικοι της Θράκης και αυτοί ήταν πάλι που στην πορεία τον επανέφεραν μέσω των μύθων». Σύμφωνα με την κα Ντζιούνη θα πρέπει να από-συμβολίσουμε τους μύθους και να μην μείνουμε εκεί. Όσον αφορά στα μηνύματα που περνά ο μύθος του Ορφέα στην εποχή μας σημειώνει: «Ο Ορφέας ήταν ο άνθρωπος που έφερε τον πολιτισμό και τον σκοτώσανε, μεγαλύτερο από αυτό το δίδαγμα δεν υπάρχει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου