: Είμαστε απόγονοι των Ελλήνων και του Μ. Αλεξάνδρου όχι των Σκοπιανών



: Είμαστε απόγονοι των Ελλήνων και του Μ. Αλεξάνδρου όχι των Σκοπιανών
Μοιράζοντας ρίγη το δειλινό
των τετραγώνων
Διαιρεί κι άλλο τον ουρανό έως
να γίνει
Ορατός ο κύκλος των προσδοκιών
Και όπως σκοτεινιάζει στην άνω
γειτονιά των θαυμάτων
Αναφέρει την λογική του στα περιπλανώμενα
αγγελούδια
Που αποσκίρτησαν από μια τάξη
αυστηρή του Θεού
Ένα αιφνίδιο τόλμημα ως το απραγματοποίητο
Που επιτρέπει μια χαρά από κείνες
Που νιώθει ο μυημένος και φοβάται
ο δειλός
Απόψε που με προσευχή κοίτα πού
φτάνω
Και σε πλησίασα Θεέ σε κόντεψα
λιγάκι
Και ήρθα βόλτα μες τον μυστικό
σου κήπο
Ανήκοντας σε κείνα που πολλοί
δεν τα πιστεύουν
Σπουδαία αποκτήματα που πάντοτε
ξεφεύγουν απ’ την ύλη
Γελάνε μέσα μου οι κόποι και
τα νιώθω να με πλημμυρίζουνε
Θα γίνω επιεικής με μένα θα γίνω
θαρραλέος πιο,
Και θα μπορώ μες τις μελαγχολίες να τσαλαβουτώ αψηφώντας
τες
Και θα ζητήσω η έμπνευση να με
καρατομήσει αλύπητα…
Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν κρύπτη με 13 σφραγισμένα φέρετρα ηλικίας σχεδόν 2.550 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας. Τα ευρήματα αυτά, βρέθηκαν σε βάθος 11 μέτρων στη Σακκάρα, σε μια τεράστια νεκρόπολη περίπου 32 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου και οι ειδικοί εικάζουν ότι τα φέρετρα είναι ασύλητα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη 13 ακόμη σαρκοφάγων.
Παρά το γεγονός ότι ήταν θαμμένα για χιλιετίες, τα φέρετρα διατηρούν μερικά από τα αρχικά τους χρώματα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης μια συλλογή μικρότερων αντικειμένων στον χώρο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου.
Οι αρχές μάλιστα εικάζουν ότι πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα φέρετρα και αντικείμενα θαμμένα στην ίδια τοποθεσία. Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά από μια σειρά άλλων σημαντικών ευρημάτων στη νεκρόπολη της Σακκάρα τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Απρίλιο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 5 σαρκοφάγους ασβεστόλιθου και τέσσερα ξύλινα φέρετρα που περιείχαν ανθρώπινες μούμιες.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια σειρά από μικρά αντικείμενα, όπως ειδώλια που συνήθως θάβονταν σε αιγυπτιακούς τάφους για να συνοδέψουν τον αποθανόντα στη μεταθανάτια ζωή. Επίσης, στον τάφο βρέθηκε ένας μικρός ξύλινος οβελίσκος, ύψους περίπου 40 εκατοστών, που απεικονίζει τις αιγυπτιακές θεότητες Ίσις και Νέφθυς και τον θεό Ώρο.
Τον Δεκέμβριο του 2018, οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει έναν ιδιωτικό τάφο που ανήκε σε βασιλικό ιερέα και που χρονολογείται πάνω από 4.000 χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας. Τον Νοέμβριο του 2018, οι αρχαιολόγοι είχαν επίσης ανακαλύψει ένα μαζικό νεκροταφείο για γάτες και μια συλλογή από σπάνιους μουμιοποιημένους σκαραβαίους.
ΠΗΓΗ: CNN