Αναγνώστες

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Χατσεψούτ

 


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χατσεψούτ
HatshepsutStatuette MuseumOfFineArtsBoston.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1507 π.Χ. (περίπου)
Αίγυπτος ή Θήβαι Αιγύπτου
Θάνατος16  Ιανουαρίου 1458 π.Χ. (περίπου)
Αιτία θανάτουκαρκίνος οστών
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚοιλάδα των Βασιλέων
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤούθμωσις Β΄
ΤέκναΝεφερούρι[1]
ΓονείςΤούθμωσις Α´ και Αχμόζε
ΑδέλφιαΤούθμωσις Β΄
Οικογένειαδέκατη όγδοη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΘεϊκή σύζυγος του Άμμωνα
Φαραώ (1478 π.Χ.–1458 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χατσεψούτ ή Χατσεπσούτ (1508-1458 π.Χ.) καλουμένη και Άμμεσις από τον Μανέθωνα,[2] ήταν η πέμπτη Φαραώ της 18ης δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου. Ήταν κόρη του Τούθμωσι Α΄ και της πρώτης γυναίκας του Αχμές. Παντρεύτηκε τον ετεροθαλή αδελφό της Τούθμωσι Β΄ και μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Νεφερούρε. Μετά τον θάνατο του Τούθμωσι Β΄ παραμέρισε το Τούθμωσι Γ΄, γιο του Τούθμωσι Β΄ από άλλη γυναίκα, και βασίλευσε από το 1479 π.Χ. μέχρι το θάνατό της το 1458 π.Χ. Στην αρχή δρούσε εκ μέρους του Τούθμωσι Γ΄, όμως μετά από περίπου 7 χρόνια ανέλαβε μόνη της τα αξιώματα του Φαραώ. Η Χατσεψούτ απεικονίζεται κατ' εντολή της να φοράει ενδυμασία Φαραώ και την ψεύτικη γενειάδα. Η βασιλεία της ήταν ειρηνική με την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως ο ναός της στο Ντέιρ ελ Μπάχρι, ασχολήθηκε με την οικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου, και είναι γνωστή για την αιγυπτιακή αποστολή που οργάνωσε στην Γη του Πουντ στην κεντροανατολική Αφρική. Σύμφωνα με τον Αιγυπτιολόγο Τζέιμς Χένρι Μπρήστιντ είναι γνωστή ως «η πρώτη σπουδαία γυναίκα στην ιστορία την οποία ξέρουμε»[3]. Η Χατσεψούτ πέθανε περίπου το 1458 π.Χ. και τη διαδέχτηκε ο Τούθμωσις Γ΄. Ο Τούθμωσις Γ΄ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία να εξαφανίσει το όνομα της Χατσεψούτ από την ιστορία, καταστρέφοντας τα αγάλματά της και σβήνοντας το όνομά της από τις επιγραφές των ναών. Αν και κάποιοι χαρακτήρισαν αυτή την πράξη ως εκδίκηση που του πήρε το θρόνο, είναι πιθανότερο να ήταν απόπειρα να νομιμοποιήσει το γιο του στον θρόνο της Αιγύπτου. Ως εκ τούτου ήταν άγνωστη στους αιγυπτιολόγους μέχρι το 1822, όταν αποκρυπτογραφήθηκαν τα ιερογλυφικά στο Ντέιρ ελ Μπάχρι. Η μούμια της είχε βρεθεί από το 1903, αλλά αναγνωρίστηκε ως δικιά της το 2007 με εξέταση DNA και ένα δόντι που βρέθηκε σε ένα κουτί που της ανήκε[4]. Είναι πιθανό να πέθανε από καρκίνο που οφειλόταν στο φάρμακο που έπαιρνε για να γιατρέψει δερματικές παθήσεις[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  «Dictionary of African Biography». (ΑγγλικάDictionary of African BiographyOxford University PressΝέα Υόρκη. 2012. ISBN-13 978-0-19-538207-5.
  2.  Manetho (19 Ιανουαρίου 2018). Delphi Complete Works of Manetho (Illustrated). Delphi Classics. ISBN 978-1-78656-394-1.
  3.  «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2013.
  4.  Αναγνωρίστηκε η μούμια της Φαραώ Χατσεπσούτ[νεκρός σύνδεσμος] Καθημερινή από New York Times (28 Ιουνίου 2007)
  5.  Θερμού Μαρία (20 Αυγούστου 2011) Χατσεπσούτ: Την δηλητηρίασε η αλοιφή της Το Βήμα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου