Αναγνώστες

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Ξεκίνησε έρευνα για το θάνατο του Πάμπλο Νερούδα


Χιλή - Ξεκίνησε έρευνα για το θάνατο του Πάμπλο Νερούδα
Ο δικαστής Μάριο Καρόζα «δέχθηκε την καταγγελία» που κατατέθηκε από τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος
Χιλή - Ξεκίνησε έρευνα για το θάνατο του Πάμπλο Νερούδα
Η δικαιοσύνη της Χιλής συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο του Πάμπλο Νερούδα το 1973

Σαντιάγο 

Η δικαιοσύνη της Χιλής συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο τουΠάμπλο Νερούδα το 1973, στον απόηχο μαρτυριών που δημιουργούν αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου του από καρκίνο και κάνουν λόγο για δολοφονία.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, ο δικαστής Μάριο Καρόζα «δέχθηκε την καταγγελία» που κατατέθηκε την Τρίτη από τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκιγιέρμο Τεϊγέρ, ο οποίος θεωρεί ηθικό καθήκον του να ερευνήσει το θάνατο του τιμηθέντα με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας Νερούδα.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο συγγραφέας απεβίωσε λίγο μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας επιδείνωσης του καρκίνου του προστάτη, σε μια κλινική στο Σαντιάγο, όπου νοσηλευόταν.

Όμως, στις αρχές Μαΐου, ο πρώην γραμματέας και οδηγός του Νερούδα, Μανουέλ Αράγια, δήλωσε ότι ο συγγραφέας είχε δολοφονηθεί προκειμένου να μην εξελιχθεί, όντας εξόριστος, σε βασικό αντίπαλο της δικτατορίας, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1990.

Σύμφωνα με τον Αράγια, ο Χιλιάνος ποιητής είχε θορυβηθεί από μία μυστηριώδη ένεση που του είχε χορηγηθεί από γιατρό στην κλινική.

Μία άλλη μαρτυρία είναι αυτή του πρώην πρεσβευτή του Μεξικού στην Χιλή Γκονζάλο Μαρτίνεζ, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Νερούδα λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του.

Ο Μαρτίνεζ είχε δηλώσει ότι δεν είδε μεγάλη διαφορά στον Νερούδα ανάμεσα στις πρώτες συναντήσεις τους και σε αυτές πριν από τον θάνατό του.
Καρκίνο, έδειξαν τα πρώτα στοιχεία, ως αιτία θανάτου του Πάμπλο Νερούδα
Δεν επιβεβαιώνεται ακόμα η θεωρία ότι δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοτσέτ
Καρκίνο, έδειξαν τα πρώτα στοιχεία, ως αιτία θανάτου του Πάμπλο Νερούδα
Οι πρώτες εξετάσεις στα λείψανα του νομπελίστα Πάμπλο Νερούδα δείχνουν ότι όντως έπασχε από καρκίνο την περίοδο του θανάτου του, απομακρύνοντας έτσι τη θεωρία ότι δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοτσέτ.

Ο Νερούδα ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής και στενός φίλος του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, τον οποίον ανέτρεψε με πραξικόπημα ο Πινοτσέτ το 1973.

Ο ποιητής πέθανε σε ηλικία 69 ετών, μόλις 12 ημέρες μετά το πραξικόπημα. Η οικογένειά του επιμένει ότι αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος.

Αλλά το 2011, η Χιλή άρχισε να ερευνά τις καταγγελίες, από τον πρώην σοφέρ και προσωπικό βοηθό του ότι ο Νερούδα δηλητηριάστηκε.

Η έρευνα πάντως θα συνεχιστεί και στις ΗΠΑ. «Είναι λογικό οι πρώτες έρευνες να δείξουν ότι έπασχε από καρκίνο. Αυτό το γνωρίζαμε» δήλωσε ο δικηγόρος Εδουάρδο Κοντρέρας, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία -εκ μέρους του ΚΚ- για την εκταφή της σορού.


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=404459

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου