Αναγνώστες

Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά του ισραηλινού στρατού


Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μεγάλων γαλλικών πόλεων

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα το απόγευμα τους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, καταγγέλοντας τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη στάση που τηρεί στο θέμα αυτό η γαλλική κυβέρνηση.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ισραήλ δολοφόνε, Ολάντ συνένοχε», οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, στο Παρίσι, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Λίλ, το Μονπελιέ και την Αβινιόν.
«Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην παλαιστινιακή αντίσταση και να καταγγείλουμε αυτήν την
κυβέρνηση της ντροπής (σ.σ. την κυβέρνηση της Γαλλίας) που ευθυγραμμίζεται με τη θέση του Ισραήλ», δήλωσε ο Ομάρ Αλσουμί, στέλεχος του Παλαιστινιακού Κινήματος Νεολαίας (PYM).

Ένας 60χρονος διαδηλωτής, που χαρακτήρισε «καταστροφική» τη στάση της Γαλλίας, δήλωσε ότι «στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό και την πολιτική της Χαμάς που (...) δεν επιτίθεται στους αδύναμους, όπως κάνει ο Τσαχάλ» (ο ισραηλινός στρατός).

Σε απόσταση μερικών μέτρων, μια ομάδα είχε απλώσει μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία φωνάζοντας το σύνθημα «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι».

«Έχω τέσσερα παιδιά και κάθε βράδυ που βλέπω τις ειδήσεις, λέω ότι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε από την πλευρά της η Λατιφά Αϊάντ, μέλος της οργάνωσης Γαλλία-Παλαιστίνη του Μιτρί-Μορί. «Κάθε μέρα προστίθενται άλλοι εξήντα νεκροί. Δεν μπορώ πια να τα βλέπω, δεν το αντέχω άλλο», πρόσθεσε μια άλλη γυναίκα.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στη Μασσαλία, τη Λιόν και τη Λιλ φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μία είναι η λύση, σταματήστε την κατοχή», «Σταματήστε τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και «Στην πολιορκημένη Γάζα, η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιηθεί».

Από τις συγκρούσεις στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.600 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, καθώς και 63 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου