Αναγνώστες

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Η ταφή τών νεκρών

Η ταφή τών νεκρών

Οι αρχαίοι Έλληνες, πίστευανv πως η ψυχή του ανθρώπου που πέθανε, έπρεπε να φτάσει στον Κάτω Κόσμο. Όμως, αυτό ήταν αδύνατο να γίνει εάν ο νεκρός δεν είχε ταφή. Η ψυχή του θα περιπλανιόταν, κάποια στιγμή θα χανόταν και θα λησμονιόταν για πάντα.


Πριν την Ταφή
Το σώμα του νεκρού πλενόταν κι αλειφόταν μ' αρωματικά λάδια και το έντυναν με λευκό ένδυμα. 'Έμενε εκτεθειμένο για μια μέρα, έτσι ώστε οι φίλοι κι οι συγγενείς να του αποδώσουν το σεβασμό τους. Ο οβολός έπρεπε να τοποθετηθεί στο στόμα του νεκρού, για να πληρώσει το ναύλο του στον Κάτω Κόσμο. Χωρίς οβολό η ψυχή του θα παρέμενε περιπλανώμενη. Οι πενθούντες φορούσαν μαύρα ρούχα, έκοβαν κοντά τα μαλλιά τους και θρηνούσαν φωναχτά. 'Έκλαιγαν και βογκούσαν και χτυπούσαν τα χέρια τους σε ένδειξη βαθιάς θλίψης.

Η τελετή
Την επόμενη μέρα, την αυγή, οδηγούσαν το σώμα στην ταφή. Το μετέφεραν τους ώμους τους οι συγγενείς. Αν η οικογένεια ήταν πλούσια, το σώμα του νεκρού μεταφερόταν πάνω σ' άμαξα με άλογα. Τη σορό ακολουθούσαν οι φίλοι και η οικογένεια , κλαίγοντας. Οι οικογένειες που είχαν ευχέρεια, μίσθωναν επαγγελματίες για να θρηνήσουν το νεκρό.

Η Ταφή
Ο νεκρός ή καιγόταν ή ενταφιαζόταν στο νεκροταφείο που βρισκόταν έξω απ' τα τείχη της πόλης. Εκεί η κάθε οικογένεια είχε το δικό της χώρο ταφής. Προσωπικά αντικείμενα θάβονταν συνήθως μαζί με το σώμα του νεκρού. Διάφορα αντικείμενα προσωπικής χρήσης και τροφή, τοποθετούνταν μέσα στον τάφο για να χρησιμοποιηθούν στη μεταθανάτια ζωή.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ, ΣΤΡΑΤΗ!

    ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΥΠ' ΟΨΗ ΣΟΥ, ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ, Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ.
    ΕΓΩ, ΕΧΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΤΗ 1η ΕΚΔΟΣΗ (ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΗ) ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ:
    " Η ΨΥΧΗ - Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ", εκδ. ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ, 10ετια του '50.
    ΟΜΩΣ, ΑΠ' ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ Π. ΛΕΚΑΤΣΑ.

    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΕΑ ΣΟΥ, ΚΑΘΩΣ, ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ, ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΑΡΙΛΑΕ
    είσαι πολύτιμος και πολύ αγαπητός..
    Σ' ευχαριστώ!
    Νομίζω θα μπορέσουμε να τα πούμε την άλλη βδομάδα..
    θα τα πούμε σύντομα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή