Αναγνώστες

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Τον κίνδυνο του διαβήτη μειώνει η κατανάλωση γιαουρτιού




Στις ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού κατέληξαν οι επιστήμονες, καθώς όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει έως και 28% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με όσους δεν τρώνε καθόλου.

Την μελέτη αυτή πραγματοποίησαν ερευνητές της Σχολής Κλινικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο, Νίτα Φορούχι, η οποία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη.

Όπως σημειώνεται η μείωση του κινδύνου αφορά σε όλα τα είδη του γιαουρτιού, όπως επίσης και μερικά τυριά με χαμηλά λιπαρά.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και είναι σημαντικά για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Νίτα Φορούχι.

Τα συμπεράσματα στα οποία είχαν καταλήξει προηγούμενες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί αναφορικά με τη σχέση γαλακτοκομικών και διαβήτη, ήταν ανάμικτα και ασαφή.

Στην νέα έρευνα που έγινε συμμετείχαν περισσότεροι από 3.500 άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων οι 753 εμφάνισαν διαβήτη σε χρονικό διάστημα 11 ετών, γι’ αυτό και οι ερευνητές ανέλυσαν εξονυχιστικά τη διατροφή των ατόμων αυτών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (κυρίως γιαούρτι, αλλά επίσης ελαφρά τυριά τύπου «κότατζ») είχαν κατά μέσο όρο 24% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη και ειδικότερα η κατανάλωση γιαουρτιού με λίγα λιπαρά (κατά μέσο όρο τέσσερις έως πέντε κεσέδες γιαουρτιού των 125 γραμμαρίων) μείωνε κατά 28% τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα γιαούρτια και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ευεργετικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς επίσης και προβιοτικά βακτήρια.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζει αυξητική τάση σε κάθε χώρα και η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη εκτιμά ότι 382 εκατ. άνθρωποι έπασχαν από την συγκεκριμένη νόσο το 2013, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 592 εκατ. το 2035.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου