Αναγνώστες

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Η απαράμιλλη ομορφιά της Ισλανδίας μέσα από 37 υπέροχες φωτογραφίες


Στην πιό αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης (3 κάτοικοι ανά τ.χ., έναντι 81 της Ελλάδας και 466 της Ολλανδίας) μπορεί να θαυμάσει κανείς μερικά από τα μεγαλοπρεπέστερα φυσικά τοπία, όπως παγετώνες, παγετωνικές λίμνες, φιόρδ (θαλασσοποταμούς), ενεργά ηφαίστεια και θερμοπίδακες, ηφαιστειακές υποαρκτικές ερήμους και μεγάλες εκτάσεις άγριας φύσης.
Και βέβαια δεν χωρούν όλα αυτά σε λίγα megabytes της Οικολογικής Επιθεώρησης, ας προσπαθήσουμε όμως, ξεφυλλίζοντας ένα μικρό φωτογραφικό λεύκωμα, να φανταστούμε ότι ανασαίνουμε για λίγο τον παγωμένο αρκτικό άνεμο της Ισλανδίας, που φέρνει αραιά και που μυρωδιές από χορτάρι, πρόβατα και θειάφι...
Ιστορία
Πρώτη μαρτυρία για την Ισλανδία θεωρείται αυτή του Έλληνα ναυτικού Πυθέα, που έζησε στη Μασσαλία και επισκέφθηκε ο ίδιος το νησί, μεταξύ 332-310 π.Χ.. Έγραψε ότι έφθασε στη νήσο Θούλη μετά από 6 μέρες πλου βόρεια από τη Βρετανία, κοντά σε μια παγωμένη θάλασσα. Εκεί ο ήλιος το καλοκαίρι έμενε πάνω από τον ορίζοντα σχεδόν όλη τη νύχτα. Οι μαρτυρίες του Πυθέα θεωρήθηκαν φανταστικές στην εποχή τους, κι έτσι χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος από τις ταξιδιωτικές αφηγήσεις του...
Τον 8ο αι. έφθασαν στην Ισλανδία με δερμάτινες βάρκες Ιρλανδοί μοναχοί. Ίχνη της εγκατάστασής τους σώζονται στη νότια κυρίως ακτή. Οι Βίκιγκ έπλευσαν με τα ελαφρά πλοία τους τον 9ο αιώνα από τη Δυτική κυρίως Νορβηγία, αλλά και από άλλες εγκαταστάσεις τους, όπως από την Ιρλανδία, και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Για 300 περίπου χρόνια η χώρα ήταν ανεξάρτητη, αναπτύσσοντας μάλιστα την πρώτη δημοκρατία στη σύγχρονη Δυτική Ευρώπη. Το 1262 όμως υποτάχτηκε στη Νορβηγία και το 1397 στη Δανία.
Η Ισλανδία απέκτησε πλήρη ανεξαρτησία από τη Δανία μόλις το 1944.
Έχει γίνει μια το καλύτερο μέρος για τους φωτογράφους που αναζητούν να συλλάβουν την ακατέργαστη, μυστικιστική δύναμη της φυσικής βόρειας ομορφιάς της.
Η τραχύτητα και οι έντονες αντιθέσεις που υπάρχουν στο τοπίο της Ισλανδίαςτην καθιστά ακαταμάχητη για τους φωτογράφους. Υαλώδεις πλημμυρισμένες περιοχές, καταρράκτες, πανύψηλα βουνά, τα φιόρδ και ακόμη και έρημοι της ηφαιστειακής τέφρας μπορούν όλα να βρεθούν σε σχετική εγγύτητα μεταξύ τους.
Ο μικρός πληθυσμός της (περίπου 325.000) σημαίνει επίσης ότι η πλειοψηφία των φυσικών θαυμάτων της παραμένει σχεδόν ανέγγιχτη ή πλήρως, δίνοντας στους φωτογράφους την ευκαιρία να συλλάβουν έναν κόσμο που φαίνεται άδειος και με σχεδόν εξωγήινο χαρακτήρα. Και λόγω της βόρειας θέσης του, οι επιχειρούντες νύχτα φωτογράφοι μπορούν να συλλάβουν τις εικόνες από το μυστικιστικό καιπανέμορφο βόρειο σέλας που χορεύει πάνω από ένα Ισλανδικό ηφαίστειο ή παγετώνα.
Η Ισλανδία είναι και στις δύο γεωλογικές και ιστορικές πτυχές, μια σχετικά νέα χώρα. Η βίαιη γεωλογική αναστάτωση της είναι οφείλεται λόγω της θέσης της στη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού, η οποία σηματοδοτεί το σημείο διαχωρισμού της Ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας και της πλάκας της Βόρειας Αμερικής. Πιστεύεται ότι η Ισλανδία σχηματίστηκε μόνο 16 έως 18.000.000 χρόνια πριν.
Οι εκρήξεις των ηφαιστείων της Ισλανδίας έχουν επηρεάσει την πορεία των ανθρώπινων γεγονότων σε όλη την ιστορία. Το 1783, η έκρηξη του Laki προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε όλη την Ευρώπη, ακόμη προκάλεσε λιμό στην Αίγυπτο και διέκοψε τους μουσώνες στη Βόρεια Αφρική και την Ινδία. Το 2010, η έκρηξη του ηφαιστείου της Eyjafjallajökull απέστειλε σύννεφα τέφρας σε όλη την Ευρώπη, καθηλώνοντας χιλιάδες πτήσεις.
Για κάθε φωτογράφο που ενδιαφέρεται για τη λήψη εικόνων από το εκπληκτικό φυσικό τοπίο γεμάτο με ωμή δύναμη, η Ισλανδία είναι ένα απόλυτο μέρος που πρέπει να το δει.

http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου