Αναγνώστες

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Ο μόνος άνθρωπος που φωτογράφισε το τανκ στο Πολυτεχνείο


Οι φωτογραφίες του διέψευσαν τις αρχικές δηλώσεις της αστυνομίας ότι "στο Πολυτεχνείο δεν συνέβη το παραμικρό"
Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο το 1973 και- για αυτές- παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Οι φωτογραφίες του μαζί με το φιλμ των 35 δευτερολέπτων του Ολλανδού οπερατέρ Άλμπερτ Κουράντ, αποτέλεσαν τα μοναδικά ντοκουμέντα και διέψευσαν τις αρχικές δηλώσεις της αστυνομίας ότι "στο Πολυτεχνείο δεν συνέβη το παραμικρό".
Μιλώντας στην web tv του Αθηναϊκού Πρακτορείου, περιγράφει την δραματική στιγμή της εισβολής του τανκ:  "Τρεις παρά πέντε, παρά τέσσερα λεπτά βλέπω ξαφνικά να γυρίζει ο πυργίσκος στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ κοίταζε την είσοδο του Πολυτεχνείου και όχι μόνο αυτό αλλά έκανε και όπισθεν. Αμέσως μετά ανέβηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο, φουλάρισε τις μηχανές και με όση ιπποδύναμη είχε, πήγε χτύπησε την κύρια είσοδο του Πολυτεχνείου. Δεν έπεσε αμέσως η πόρτα. Πέσανε όμως όσοι από τους φοιτητές ήταν πάνω στα κολωνάκια δεξιά και αριστερά. Το επικίνδυνο ήταν ότι πίσω από την πόρτα υπήρχαν πολλοί φοιτητές" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας.
Οι φωτογραφίες του λίγες ώρες μετά, έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Associated Press.
"Επί 37 χρόνια φωτογραφίζω την φρίκη του πολέμου", λέει και συνεχίζει: "Τα μάτια μου έχουν δει πολύ χειρότερα πράγματα. Η μηχανή μου έχει απαθανατίσει χιλιάδες νεκρούς ανά την υφήλιο. Όμως με το Πολυτεχνείο οφείλω να ομολογήσω ότι συγκλονίστηκα και αυτό γιατί συνέβαινε στην πατρίδα μου, στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου. Αισθάνεσαι τελείως διαφορετικά και το λέω με μεγάλη συγκίνηση".
Play Button

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου