Αναγνώστες

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Κιέριον


Από τις αρχαιότερες πόλεις, η Άρνη, υπήρξε έδρα των Βοιωτών πριν από την εγκατάσταση των Θεσσαλών, δηλαδή πριν από το 1900 π.Χ. Η Άρνη ήταν η κόρη του Αίολου και μητέρα του γενάρχη Βοιωτού. Στα Ιστορικά Χρόνια η πόλη μετονομάστηκε Κιέριο.Η λέξη Ἄρνη (Arne) ήταν κυρίως ένα τοπωνύμιο που χρησιμοποιείται την αρχαϊκή περίοδο στον Ελλάδικό χώρο αλλα κυρίως στην Βοιωτία και στη Θεσσαλία. Επίσης, συναντάται και στην περιοχή της Θράκης.Σύμφωνα με το μύθο, η Άρνη ήταν κόρη νύμφη του Αίολου, ο οποίος λέγεται ότι βασίλεψε στην Αιολία. Η περιοχή στην οποία είχαν εξαπλωθεί οι Αολείς περιελάμβανε τη Θεσσαλία, Βοιωτία, τμήματα του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου και της Βόρειας και Δυτικής Ανατολίας.
Η ετυμολογία και η πραγματική καταγωγή της λέξης Άρνη είναι ασαφής. Αλλά όπως και πολλές άλλες ελληνικές λέξεις θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μια μετάδοση από τη Δυτική Ανατολία και το Ιόνιο ή τη Λυδία. Διαφορετικά, μια ετυμολογία από το ελληνικό ρήμα ἀρνέομαι, "να αρνηθούν", "να αρνηθεί" θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Η πρώτη συλλαβή προέρχεται πιθανότατα από την Πρωτο-Ινδο-ευρωπαϊκή ar-( "να αρνηθεί", "να αρνηθεί", "να αποκηρύξει"). Επίσης, εικασίες μπορούν να διατυπωθούν ως προς την προέλευση απο την Πρωτο-Ινδο-ευρωπαϊκή ρίζα *an η οποία θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως τον "αρσενικό ή θηλυκό πρόγονο". Αλλη μια πιθανή προέλευση θα μπορούσε να είναι η παράλληλη ρίζα * urh1-en-με ἄρνε και σημαίνει το "αρνάκι" το "πρόβατο". Αυτές οι προσεγγίσεις συνδέουν την λέξη άρνη με τις απαρχές του πολιτισμού και την κτηνοτροφία το 4000 π.Χ. στη Μικρά Ασία.
Σύμφωνα με τις επιγραφές ταυτίζεται με την αρχαία θέση ΄΄Ογλά΄΄, δυτικά από το χωριό Πύργος Κιερίου, πολύ κοντά στον Κουάριο ή Κουράλιο ποταμό (Σοφαδίτικο). Εκεί σώζονται ερείπια από τα ισχυρά τείχη και από άλλα κτίσματα. Η Άρνη τοποθετείται στη θέση «Μακριά Μαγούλα» σε μικρή απόσταση απο τη θέση ΄΄Όλγα ΄΄. Το Κιέριο ήταν μια από τις τρεις σημαντικές πόλεις του σημερινού νομού (οι άλλες δυο ήταν η Μητρόπολη και οι Γόμφοι) και χαρακτηρίζεται ως η πρώτη πρωτεύουσα της Θεσσαλιώτιδας, στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Τότε κόπηκαν και τα πρώτα χάλκινα και αργυρά νομίσματα. Στα χάλκινα εικονίζετε ο Δίας και η Άρνη, κοριτσάκι να παίζει γονατιστή αστραγάλους. Στα ασημένια εικονίζεται ο Ασκληπιός, η λατρεία του οποίου έχει τις ρίζες στη Θεσσαλία. Στην πόλη λάτρευαν και τον Ποσειδώνα Κουέριο, επίθετο που συσχετίζει το θεό με το ποτάμι, το νερό και τις πηγές. Επιγραφές σώζουν πληροφορίες για επιφανείς Κιέριους που έγιναν ταγοί, στρατηγοί, γραμματείς του Κοινού των Θεσσαλών, ιερομνήμονες στους Δελφούς, πρόξενοι σε άλλες θεσσαλικές πόλεις, και νίκησαν σε αγώνες. Μια επιγραφή του 1ου αιώνα π.Χ. αναφέρεται σε δικαστική απόφαση του Κοινού των Θεσσαλών, όπου δικαιώθηκε το Κιέριο, σε εδαφική διαφορά με τη Μητρόπολη.

1 )THESSALY, Kierion. Circa 400-350 BC. AR Diobol (1.32 g, 6h). Laureate head of Zeus right / Arne kneeling right, head left, playing with astragaloi. Moustaka p. 99, 16a; SNG Copenhagen 32. VF, lightly toned, slight die shift on reverse. Very rare.



2 )THESSALY, Kierion. Circa 400-350 BC. Æ 13mm (1.93 g, 1h). Laureate bearded male head right; EΦA(?) below neck truncation / Arne kneeling right, head left, playing with astragaloi; retrograde ethnic. Rogers 173 var. (legends); Moustaka p. 120, 16a; SNG Copenhagen 32 var. (same). VF, brown patina. Unpublished with legend on the obverse


http://larissablogs.blogspot.gr/2009/10/blog-post_28.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου