Αναγνώστες

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Τα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, είναι τα διασημότερα της νησιωτικής Ελλάδας. Με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αστείρευτες φυσικές καλλονές και ξεχωριστή κουλτούρα, αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς διακοπών. Έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη και φανατικούς παραθεριστές από κάθε γωνιά της γης, οι οποίοι σπεύδουν κάθε καλοκαίρι να γνωρίσουν τους μικρούς παραδείσους του Αιγαίου Πελάγους.

Κάθε νησί και μια ξεχωριστή ιστορία. Κάθε λιμάνι και μια εικόνα ανεπανάληπτης ομορφιάς. Κάθε πόλη και ακρογιάλι ένα όνειρο θερινής βραδιάς που παίρνει σάρκα και οστά κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι του βαθυγάλαζου ουρανού.

Είναι οι προορισμοί που όσοι τους επισκέφθηκαν ζούνε με τις ωραιότερες αναμνήσεις και την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα στις γειτονιές που λάτρεψαν. Κι όσοι δεν έχουν ρίξει ακόμη άγκυρα σε κάποιο από τα λιμάνια τους, αδημονούν για την ώρα που θα μπορέσουν να ΄΄αράξουν΄΄ στις μαγευτικές τους ακρογιαλιές.

Αναρωτιέστε για ποια νησιά μιλάμε; Για το νησί των Ιπποτών, τη μαγευτική Ρόδο. Το νησί του Ιπποκράτη, την πανέμορφη Κω. Το νησί της Αποκάλυψης, την ατμοσφαιρική Πάτμο. Το νησί των σφουγγαράδων, τη γοητευτική Κάλυμνο. Την αρχοντική Σύμη, τη γραφική Αστυπάλαια,το ακριτικό Καστελόριζο, τη Χάλκη, τη Τήλο, τη Νίσυρο,τη Λέρο, τη Κάρπαθο, τη Κάσο, τους Λειψούς και τα μικρά νησάκια Τέλενδο, Ψέριμο, Αρκούς και Αγαθονήσι. Καθένα από αυτά τα νησιά, με τις αστείρευτες φυσικές καλλονές, τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη δωδεκανησιακή κουλτούρα του προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

Βέβαια, βασίλισσα του τουρισμού είναι η Ρόδος, η πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου. Είναι από τα πρώτα νησιά της Ελλάδας που δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα του τουρισμού. Η οργάνωση και οι υποδομές της αποτελούν πρότυπο για όλα τα νησιά και τις περιοχές της χώρας που επιθυμούν την τουριστική τους προβολή.

Ο νομός Δωδεκανήσου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου πελάγους και στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλά περισσότερα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες απ’ ότι υποδηλώνει το όνομά του. Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους φτάνει τα 163! Από αυτά κατοικούνται μόνο τα 18! Τα υπόλοιπα είναι ακατοίκητα. Πρόκειται για το νοτιότερο νησιωτικό συγκρότημα της Ελλάδας. Τα περισσότερα νησιά βρίσκονται απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

Τα νησιά της Δωδεκανήσου – εκτός από τη γεωγραφική τους τοποθέτηση - τα ενώνει η κοινή ιστορική μοίρα. Αποτέλεσαν το μήλον της έριδος για πολλούς κατακτητές. Από τα ευρήματα των ανασκαφών προκύπτει ότι υπήρχε ζωή στα Δωδεκάνησα από την Νεολιθική Εποχή. Την εποχή της μεγάλης άνθησης του Μινωικού πολιτισμού πολλά από νησιά της Δωδεκάνησου είχαν αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τη Κρήτη. Ως κάτοικοι των νησιών εκείνης της περιόδου αναφέρονται οι Κάρες και οι Φοίνικες. Την περίοδο των μεγάλων μετακινήσεων των πληθυσμών, στα νησιά εγκαταστάθηκαν Δωριείς. Τότε άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των Δωδεκανήσων. Είναι η περίοδος της μεγάλης ακμής της Λίνδου, της Καμείρου και της Ιαλυσού, που μαζί με τη Κω, την Κνίδο και την Αλικαρνασσό της Μικρά Ασίας αποτελούσαν τη Δωρική Εξάπολη.

Τα Αρχαϊκά χρόνια, η περίοδος ακμής συνεχίζεται για όλα τα νησιά. Το εμπόριο και η ναυτιλία γνωρίζει μεγάλη άνθηση, την οποία τερμάτισαν οι Περσικοί πόλεμοι.

Όλα τα Δωδεκάνησα αποτέλεσαν μέλη της Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Στα χρόνια της Ρωμαϊκής εποχής, τα νησιά αποτέλεσαν ρωμαϊκή επαρχία.

Ακολούθησε μια μακρά περίοδος παρακμής για τα περισσότερα νησιά.

Η γεωγραφική τους θέση και η ναυτική τους παράδοση τα βοήθησε να ανασυνταχθούν και από τον 11ο αιώνα και μετά να αρχίσουν να ανθούν και πάλι οικονομικά.

Το 1309 παραχωρήθηκαν στους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Είναι η εποχή που τα νησιά γνωρίζουν μεγάλη οικονομική και πνευματική άνθηση. Τότε κατασκευάστηκαν και μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Δωδεκανήσων. Όπως, η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Ένα έργο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και ένα αξεπέραστο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το 1522 τα Δωδεκάνησα παραδόθηκαν στους Τούρκους. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση του ’21, τα νησιά αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση. Μετά τη λήξη του αγώνα όμως, δόθηκαν στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση της Εύβοιας στην Ελλάδα.

Το 1912 τα Δωδεκάνησα τα κατέλαβαν οι Ιταλοί. Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου του 1948, τα Δωδεκάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Εκτός, από την πολυσήμαντη ιστορία τους και τα σημαντικά ιστορικά μνημεία τους, όλα τα νησιά έχουν να επιδείξουν μοναδικές ομορφιές. Καταπράσινα τοπία, εύφορες κοιλάδες, βουνά και μονοπάτια για ορειβατικές και περιπατητικές διαδρομές. Ατέλειωτες αμμουδιές, απάνεμους κόλπους, καθαρά νερά για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.

Τα νησιά αποτελούν δικαίως κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Ικανοποιούν όλα τα γούστα και κάθε απαίτηση. Οι επιλογές ποικίλουν. Κοσμικά και πολύβουα νησιά για τους λάτρεις της διασκέδασης. Ήσυχα, απομονωμένα νησάκια για όσους επιθυμούν ξεκούραση και ηρεμία. Νησιά που συνδυάζουν όλα τα προηγούμενα. Επισκεφθείτε τα και αφήστε τη μαγεία του Αιγαίου να σας παρασύρει, να σας ταξιδέψει και να σας γεμίσει με χρώματα και ήχους της Ελλάδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου