Αναγνώστες

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Οι δώδεκα ιεροί τόποι που συγκεντρώνουν τους περισσότερους πιστούς στον πλανήτη


Και όμως, η Μέκκα δεν φιγουράρει στην κορυφή.
Κάθε χρόνο εκατομμύρια πιστοί συρρέουν στους ιερούς τόπους της θρησκείαςτους για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Αγίους τους και να λάβουν τη Θεία Χάρη.
Ευχές, προσδοκίες, τάματα, συνοδεύουν τα ταξίδια τους στα μέρη όπου γεννήθηκε ο Προφήτης ή έλαβε χώρα ένα από τα θαύματα του.
Οι παρακάτω 12 ιεροί τόποι συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πάνω από 100.000.000 ανθρώπους τονώνοντας την ίδια ώρα και τον τοπικό τουρισμό σε κάθε χώρα.
Ποιοι είναι αυτοί οι προορισμοί:
Ποταμός Γάγγης
Με πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, ο ποταμός Γάγγης είναι ο πιο δημοφιλής θρησκευτικός προορισμός αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Οι παραδοσιακοί πορτοκαλί και κόκκινοι  χιτώνες γεμίζουν το τοπίο μέχρι τον ορίζοντα, καθώς οι πιστοί καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ινδίας, συχνά περπατώντας για μέρες για να "ξεπλύνουν" τις αμαρτίες τους.   
Μέκκα
Περίπου 13 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι επισκέπτονται την πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την Ισλάμική πίστη οι πιστοί πρέπει να στρέφονται προς τη Μέκκα για να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις (Ναμάζ). Όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα στη Μέκκα.
Ο προφήτης των Μουσουλμάνων, ο Μωάμεθ, γεννήθηκε στη Μέκκα. Πιστεύεται ότι το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, το Κοράνιο, δόθηκε από τον Θεό στον προφήτη Μωάμεθ το 610 μ.Χ. στη Μέκκα. Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην πόλη αυτή κατά την περίοδο του ετήσιου προσκυνήματος. Μετά την επίσκεψή τους στη Μέκκα, οι πιστοί αποκτούν το τίτλο του Χατζή. Οι μη μουσουλμάνοι απαγορεύεται να επισκεφτούν την πόλη.
Χρυσός Ναός (Αμριτσάρ)
Ο Χρυσός Ναός είναι ο κύριος ναός λατρείας (γκουντβάρα) των Σιχιτών και βρίσκεται στο Αμριτσάρ, στην περιοχή Παντζάμπ βορειοδυτικά στην Ινδία. Στο ναό υπάρχει και κοινή κουζίνα όπου ο κάθε επισκέπτης/προσκυνητής μπορεί να λάβει δωρεάν γεύματα. Το φαγητό που προσφέρεται είναι αυστηρά χορτοφαγικό. Η ιδέα δωρεάν διανομής φαγητού ανεξάρτητα την κάστα/φύλλο/χρώμα/θρησκεία αποτέλεσε επαναστατική ιδέα το 16ο αιώνα στην Ινδία. Κάθε μέρα 40.000 γεύματα σερβίρονται στο ναό.
Η Λαίδη της Γουαδαλούπης ή η Παρθένος της Γουαδαλούπης
Κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τον ναό της Λαίδης της Γουαδαλούπης, Η 12η Δεκεμβρίου είναι γιορτή για τους Μεξικανούς Καθολικούς. Εκείνη την ημερομηνία, χιλιάδες προσκυνητές από διάφορες πολιτείες του Μεξικού συρρέουν στο ναό της Παρθένου της Γουαδαλούπης που βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου Τεπεγιάκ, στην Πόλη του Μεξικού.
Πολλοί περπατούν επί μέρες, προσευχόμενοι στην Παρθένο καθ’ οδόν. Όταν φτάνουν, μπαίνουν συνήθως στο ναό γονατιστοί και προσφέρουν τριαντάφυλλα. Ομοιώματα της Παρθένου της Γουαδαλούπης βρίσκονται επίσης σήμερα σε σπίτια και πολυκατοικίες καθώς και σε στάσεις λεωφορείων και άλλους δημόσιους χώρους. Στην Παρθένο της Γουαδαλούπης έχουν αποδοθεί οι τίτλοι "Μητέρα του Θεού" και "Μικρή Μελαμψή του Τεπεγιάκ". Από το 16ο αιώνα, οι πιστοί έχουν αποδώσει πολλές φορές σε αυτήν διάφορες θεραπείες και άλλα θαύματα.
Ναός Vaishno Devi
Ο ναός Mata Vaishno Devi βρίσκεται στο Κασμίρ και συγκεκριμένα, κοντά στην πόλη Katra. Πάνω από 8 εκατομμύρια πιστοί συρρέουν στον ναό κάθε χρόνο. Οι Βισνουίτες, ένα από τα κύρια δόγματα του Ινδουισμού, εστιάζουν τη λατρεία τους στο πρόσωπο του Βισνού, και τον αναπαριστούν ως ένα νεαρό άτομο, μελαχρινό, ενίοτε με τέσσερα χέρια, που κρατάει συμβολικά αντικείμενα ένα νούφαρο ή λωτό (padma), ένα ρόπαλο (gada), ένα όστρακο (sankha), και έναν δίσκο (cakra).
Λούρδη, Γαλλία
Το σημαντικότερο σημείο της Λούρδης είναι η σπηλιά όπου θεωρείται ότι εμφανίστηκε η Παναγία στη νεαρή Μπερναντέτ Σουμπιρού, η οποία αργότερα αγιοποιήθηκε. Το μέρος αποτελεί τόπο συνεχούς προσκυνήματος, ενώ το 1876 χτίστηκε μία βασιλική γοτθικού ρυθμού γεμάτη αφιερώματα· μπροστά σε αυτή χτίστηκε αργότερα ο ναός του Ροδαρίου. Το νερό μιας πηγής που αναβλύζει στη σπηλιά τροφοδοτεί τρεις δεξαμενές, στις οποίες λούζονται οι άρρωστοι.
Ο Ιερός ναός της Παναγίας της Λούρδης, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους ανά τον κόσμο Χριστιανούς. Και αποτελεί και έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Αμερικανών πολιτών που αποφασίζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη.
Οι κήποι του Μπαχάι
Οι εντυπωσιακοί κήποι του Μπαχάι στη Χάιφα του Ισραήλ αποτελούνται από μία σειρά από 19 επίπεδα κήπων που πλαισιώνουν το Μαυσωλείο του Μπαμπ. Βρίσκονται στις πλαγιές του Καρμήλιου Όρους και προσφέρουν μοναδική θέα στην πόλη της Χάιφα, στη Μεσόγειο θάλασσα και στα υψώματα της Γαλιλαίας. Τον Ιούλιο του 2008 συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Βατικανό
Περίπου 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Βατικανό κάθε χρόνο. Από το 1929 και μετά, η περιοχή του Βατικανό έχει αυτονομηθεί έχοντας τη δική της διακυβέρνηση. Αποτελεί πλέον ανεξάρτητο κράτος στη δυτική πλευρά της Ρώμης. Στο Βατικανό εδρεύει η Αγία Έδρα, που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Εθνική εορτή είναι η 13η Μαρτίου, ημερομηνία εκλογής (2013) του νέου Ποντίφικα. Το Βατικανό είναι η μοναδική χώρα στον δυτικό κόσμο, (μαζί με τις Φιλιππίνες παγκοσμίως), όπου απαγορεύεται το διαζύγιο.
Ιερουσαλήμ
Η Ιερουσαλήμ συγκεντρώνει 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Αποτελεί ιουδαϊκό, χριστιανικό και ισλαμικό κέντρο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας. Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβαλλόμενη από έναν οχυρωμένο τοίχο και διαιρεμένη σε τέσσερις συνοικίες: την αρμένικη, την χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή.Λόγω των Αγίων Τόπων παρουσιάζει σημαντική τουριστική κίνηση.
Βηθλεέμ
1,4 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται ετησίως τη Βηθλεέμ. Σήμερα, ελάχιστοι από τους περίπου 22.000 κάτοικους της Βηθλεέμ είναι Χριστιανοί. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου και υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2.000 κατοίκους. Στη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948 υπέστη πολλές καταστροφές από το πυροβολικό αλλά και άλλες μικρότερης κλίμακας το 1967 και το 1973.
Στη πόλη υφίστανται εκτός του Ιερού Ναού της Γέννησης με το «Θεοδέγμον Σπήλαιον» και άλλα προσκυνήματα όπως το χωριό των Ποιμένων, το οποίο σήμερα είναι συνδεδεμένο με την πόλη, το κάθισμα της Παναγίας, καθώς και άλλες μικρότερες τοποθεσίες που συσχετίζονται παραδοσιακά με την νηπιακή ζωή του Χριστού.
Η Καθολική Εκκλησία του Βατικανού έχει ιδρύσει στην πόλη Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ, στο οποίο φοιτούν ετησίως πάνω από 2.000 φοιτητές από 80 χώρες του κόσμου, προερχόμενοι από όλα τα χριστιανικά δόγματα.
Επίσης στη Βηθλεέμ υπάρχουν πνευματικά ιδρύματα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όπως Ναοί και Εκπαιδευτική Σχολή (από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο).
Μάτσου Πίτσου
Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στο νότιο Περού είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα, που χάθηκε με απότομο τρόπο. Κάθε μέρα 2.500 τουρίστες επισκέπτονται την αρχαία πόλη από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Στο Μάτσου Πίτσου βρίσκεται ο ναός του Ήλιου (Τορεόν), ένα θρησκευτικό συγκρότημα κτισμάτων με σκοπό τη διενέργεια ιεροτελεστιών και αστρονομικών μετρήσεων αλλά και η ιερή πλατεία, με τρία μεγάλα κτίρια που τους έχουν δοθεί τα ονόματα Τέμπλο δε λας Τρες Βεντάνας, Κυρίως Ναός και Ναός του Ιερέα. Και τα τρία κτίσματα έχουν κτιστεί με τεράστιους τετράγωνους λίθους λευκού γρανίτη, οι οποίοι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι και δίχως κενά μεταξύ τους.
Τάφος του Ρουμί στο Ικόνιο
Τον 13ο αιώνα, στο Ικόνιο έζησε και δίδαξε ο Τζελαλαντίν Ρουμί, ιδρυτής του τάγματος των περιστρεφόμενων δερβίσηδων. Ο άνθρωπος αυτός έφτασε στην Konya το 1220, ύστερα από ένα περιπετειώδες ταξίδι. Τι λέει η παράδοση για τη ζωή του:
Κοντά στο Ικόνιο ήταν το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Χαρίτωνος που οι Τούρκοι αποκαλούσαν Flatun Tekke, δηλαδή τεκέ του Πλάτωνα. Εκεί ο νεαρός Τζελαλαντίν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την ελληνική φιλοσοφία και τον ορθόδοξο ησυχασμό. Το 1244 συνάντησε έναν περιπλανώμενο σούφι, τον Semseddin από την Ταυρίδα. Στο πρόσωπό του γνώρισε τον πλατωνικό έρωτα του μαθητή για τον σοφό δάσκαλο. Κι άρχισε να γράφει τα θαυμάσια ποιήματά του.
Κι ένα σούρουπο που περνούσε έξω από το εργαστήριο κάποιου χαλκουργού, συντονίστηκε με τον ρυθμό του σφυριού κι άρχισε να στροβιλίζεται. Τότε του συνέβη κάτι απερίγραπτο. Συντονίστηκε με τις τροχιές των άστρων, με την κίνηση του σύμπαντος και κατάλαβε πως ο κατακερματισμός του κόσμου σε όντα και αντικείμενα δεν είναι παρά εκφάνσεις, προσόψεις, εφήμερες εκδηλώσεις μιας άφατης μονάδας που την ταύτισε με τον Θεό.
Κι από τότε άρχισε να κηρύττει την άνευ όρων αγάπη, την ανοχή και την ισότητα. Είμαστε όλοι το ίδιο, έλεγε, είμαστε όλοι ένα. Κι όσοι τον άκουγαν και τον πίστευαν έγιναν ακόλουθοί του, ονομάστηκαν Μεβλεβί, κι άρχισαν να χορεύουν μαζί του. Ο ναός που στήθηκε στη μνήμη του, αποτελεί έναν από τους πιο εμπορικούς προορισμούς στην Τουρκία.
Με πληροφορίες από: Huffington Post, Wikipedia, εφημερίδα Έθνος, news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου