Αναγνώστες

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Πόσο επικίνδυνη είναι η υγρασία για την υγεία;


humid-window
Υπάρχουν πολλοί, απλοί λόγοι, που η υγρασία είναι αντιπαθητική. Χαλάει διάθεση, χαλάει μαλλιά, πιρουνιάζει τα κόκαλα, είναι ενοχλητική. Υπάρχουν πολλοί, επιστημονικά τεκμηριωμένη λόγοι, που η υγρασία είναι σχεδόν επικίνδυνη. Ας τους θυμηθούμε γιατί αυτός που προνοεί, ζει και καλύτερα και αυτό είναι πάρα πολύ κυριολεκτικό.
Υγρασία εναντίον καρδιάς
Ναι, η υγρή ατμόσφαιρα ευνοεί τις κρίσεις άσθματος, ευνοεί τις ρινίτιδες, τις αρθρίτιδες και τις ημικρανίες. Εδώ και κάποιο καιρό όμως, χάρη στη μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η 1η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο) όλοι μάθαμε ότι η έχει άμεση σχέση με την επιδείνωση καρδιολογικών προβλημάτων.
Όταν ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης και η ερευνητική του ομάδα πραγματοποίησαν τη μελέτη θέλησαν να αποκαλύψουν τις επιπτώσεις της υγρασίας σε διάφορες παθήσεις άλλα κυρίως την καρδιά. Τα συμπεράσματα αποκαρδιωτικά.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης την περίοδο του χειμώνα που υπάρχει αυξημένη υγρασία (590C και 72.6%), ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από οξύ έμφραγμα ήταν περίπου 32% μεγαλύτερος σε σχέση με το καλοκαίρι. Η εποχιακή αυτή διακύμανση αφορούσε κυρίως την ηλικιακή ομάδα των ατόμων που ήταν άνω των 70 χρόνων. Επιπλέον τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν ότι οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 86% εκείνων που απεβίωσαν και ήταν νεότεροι των 50 ετών, ενώ μεταξύ των άνω των 70 το 47,5% ήταν γυναίκες. Η δεν φροντίζει την καρδιά μας.
Υγρασία εναντίον αναπνευστικού
Η στην ατμόσφαιρα παίζει σημαντικό ρόλο και στην επιδείνωση μιας αλλεργικής κατάστασης ενώ πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, επισημαίνουν πως στα αναπνευστικά προβλήματα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι μύκητες (εσωτερικών και εξωτερικών χώρων), που αναπτύσσονται από την κάτι που επιβεβαιώνεται και από διεθνείς μελέτες επάνω στα ακάρεα και τους μύκητες των εσωτερικών χώρων, οι οποίοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα σπίτια που δεν αερίζονται καλά.
Υγρασία εναντίον πολλών
Παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός της σχέσης υγρασίας και αρθροπαθειών δεν είναι ακόμη γνωστός, φαίνεται να επηρεάζεται μια ομάδα υποδοχέων στις αρθρώσεις, οι οποίοι διεγείρουν την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονή και πόνο. Έτσι ο υγρός καιρός ταλαιπωρεί τις αρθρώσεις και “χτυπά” το μυϊκό σύστημα κυρίως αυτών που υποφέρουν από μετατραυματικές αρθρίτιδες, αρθριτικά και ρευματισμούς.
Στατιστικά έχει βρεθεί ότι η συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και γενικά των πονοκεφάλων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την καθώς οι κάτοικοι στις βόρειες και υγρές περιοχές της Ελλάδας αναφέρουν κατά πολύ περισσότερες κεφαλαλγίες από κατοίκους άλλων. Ο υγρός καιρός μπορεί να δημιουργήσει κρίσεις ημικρανίας όχι μόνο σε αυτούς που υποφέρουν από πονοκεφάλους αλλά και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.
Επιπλέον η επιδεινώνει και ορισμένα δερματικά προβλήματα όπως την ακμή και τις μυκητιάσεις. Και αυτό γιατί τόσο ο σταφυλόκοκκος (που ενοχοποιείται για την ακμή) όσο και οι μύκητες αγαπούν το υγρό περιβάλλον. Το σχολαστικό σκούπισμα και η σωστή φροντίδα του δέρματος, είναι τα μόνα που σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθούν.
Εαν μπορείς να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου και τους δικούς σου ανθρώπους είναι να φροντίσεις για όλα τα παραπάνω με ένα που θα χαρίζει τις ανάσες ζωής που αξίσουν σε όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου