Αναγνώστες

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Τιτανομαχίες

Τιτανομαχίες

Μόλις μεγάλωσε ο Δίας ανάγκασε τον Κρόνο να ξεράσει όλα τα παιδιά που είχε καταπιεί, δίνοντας του ένα φάρμακο. Τότε, όλοι μαζί, αφού ελευθέρωσαν τους Εκατόγχειρες και τους Κύκλωπες, κήρυξαν τον πόλεμο στον Κρόνο που είχε συμμάχους του τους Τιτάνες τα αδέλφια του. Όλοι οι θεοί, παλιοί και νέοι πήραν μέρος σ' αυτό τον πόλεμο, τη φοβερή τιτανομαχία. Στη διάρκεια της περίφημης αυτής μάχης, οι Τιτάνες είχαν "στρατοπεδεύσει" στο βουνό Όθρη, ενώ ο Δίας και οι δικοί του είχαν σαν ορμητήριό τους τον 'Όλυμπο.
Οι Κύκλωπες έδωσαν στο Δία τη βροντή, την αστραπή και τον κεραυνό, στον Ποσειδώνα την τρίαινα και στον , Αδη τη σκούφια που γινόταν αόρατος. Οι τρεις Εκατόγχειρες με τα τριακόσια χέρια τους σήκωναν τεράστιους βράχους εναντίον των Τιτάνων. Η νίκη για τους Ολύμπιους δεν άργησε. 'Έτσι ο Δίας έρχεται να διαδεχθεί σαν νεότερος, μια παλιότερη και πρωτόγονη γενιά θεών. Είναι σοφότερος, έχει ανώτερες αξίες κι εκπροσωπεί φυσικές δυνάμεις.
Ωστόσο, από τη γενιά των Τιτάνων, δεν ήταν όλοι με το μέρος του Κρόνου. Για παράδειγμα, ο Ωκεανός, δεν πολέμησε στο πλευρό του, ενώ ο Προμηθέας, ο γιος του Ιαπετού λένε μερικοί πως είχε βοηθήσει σημαντικά το Δία. Μετά το τέλος της τιτανομαχίας, ο Κρόνος και τα αδέλφια του αλυσοδέθηκαν και ρίχτηκαν στα Τάρταρα και έμειναν οι Εκατόγχειρες να τους φυλάνε.
Οι συνέπειες από τη νέα τάξη πραγμάτων που επικράτησε, ήταν οδυνηρές για μερικούς. Ο Ατλαντας για παράδειγμα, ο γιος του Τιτάνα Ιαπετού, τιμωρήθηκε σκληρά για τη συμμετοχή του στην Τιτανομαχία ενάντια στο Δία. 'Έτσι, τον έστειλε στα πέρατα της γης, στη Δύση, στα σύνορα της Νύχτας και του Χάους, εκεί όπου οι Εσπερίδες φυλάνε τα χρυσά μήλα.
Στο μέρος αυτό τον καταδίκασε να μείνει και να στηρίζει αιώνια τον ουρανό πάνω από τη γη ή ουρανό και γη μαζί ή σύμφωνα με άλλους, τον άξονα του κόσμου.
Ένας άλλος μύθος λεει, ότι ο Ατλαντας είχε πιο παλιά γίνει βασιλιάς, σ' ένα παραμυθένιο νησί, πέρα από τον ωκεανό, που το έλεγαν Ατλαντίδα.
Ο Ατλαντας απόκτησε από την Πλειόνη επτά κόρες, τις Πλειάδες: Ταϋγέτη, Ηλέκτρα, Αλκυόνη, Αστερόπη, Κελαινώ, Μαία και Μερόπη. Οι Πλειάδες μετά το θάνατό τους, σχημάτισαν στον ουρανό τον αστερισμό των Πλειάδων, γνωστό σαν Πούλια.
Οι Τιτανίδες Θεία, Ρέα, Θέμιδα, Μνημοσύνη, Φοίβη και Τηθύς, αν και αποτέλεσαν ζευγάρια με τους αδελφούς τους τιτάνες, για να γεννηθούν θεότητες διαφόρων τάξεων, ωστόσο στην τιτανομαχία δεν πήραν το μέρος των αδελφών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου