Αναγνώστες

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Φαέθων

Φαέθων

Για τον Φαέθοντα, το γιο του 'Ήλιου διηγούνται πολλά.
Πολλοί λένε ότι ήταν γιος της Αυγής και του Κέφαλου ενώ επικρατέστερη άποψη είναι αυτή που υποστηρίζει ότι ήταν γιος του 'Ήλιου και της Ωκεανίδας Κλυμένης και ότι ανατράφηκε από τη μητέρα του χωρίς ο πατέρας του να γνωρίζει την ύπαρξη του. Όταν ο Φαέθων έφτασε στην εφηβεία, αποκαλύφτηκε η καταγωγή του σε πατέρα και γιο. Τότε ο έφηβος ζήτησε για απόδειξη της καταγωγής του να τον αφήσει ο πατέρας 'Ήλιος να οδηγήσει το άρμα του.
Ο 'Ήλιος στην αρχή αρνήθηκε αλλά μετά υποχώρησε δίνοντάς του πολλές οδηγίες και συμβουλές. Ο Φαέθων ακολούθησε το δρόμο που έκανε καθημερινά ο 'Ήλιος, όταν όμως έφτασε αρκετά ψηλά, τον τρόμαξε το ύψος, ιδιαίτερα φοβήθηκε τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου και άλλαξε πορεία.
Στη συνέχεια με σπασμωδικές κινήσεις, οδηγούσε το άρμα μια πολύ χαμηλά, με κίνδυνο να βάλει φωτιά στη γη και μια πολύ ψηλά με κίνδυνο να συμβεί το ίδιο στα αστέρια.
Για να αποτρέψει τον κίνδυνο ο Δίας τον κεραυνοβόλησε και τον έριξε στον ποταμό Ηριδανό όπου οι αδελφές του Ηλιάδες τον βρήκαν και τον ενταφίασαν με όλες τις τιμές που αρμόζουν στους νεκρούς.
Ο μεγάλος τραγικός Ευριπίδης έγραψε μια τραγωδία με τίτλο Φαέθων εμπνευσμένος από το μύθο. Το έργο όμως αυτό δυστυχώς είναι από εκείνα που δεν διασώθηκαν εκτός ίσως από κάποια μικρά αποσπάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου