Αναγνώστες

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Σαμοθράκη


Σαμοθράκη H Σαμοθράκη γεωγραφικά βρίσκεται στο άκρο του βορειοανατολικού Αιγαίου, στο Θρακικό πέλαγος και απέχει 32 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Έγινε παγκοσμίως γνωστή από το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, αλλά και από τα περίφημα "Καβείρια Μυστήρια" που τελούνταν εδώ στην αρχαιότητα.

Ιδιαίτερο γνώρισμα της Σαμοθράκης είναι η άγρια παρθενική φύση με τα απόκρημνα βουνά, την πλούσια βλάστηση, τα δάση με πλατάνια, καστανιές και κουμαριές αλλά και τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες και τις πανέμορφες παραλίες. Χαρακτηριστικά είναι τα πλατανόδαση που φτάνουν μέχρι τις παραλίες του νησιού.

Λιμάνι του νησιού είναι η Καμαριώτισσα που είναι και το κοσμικό κέντρο της Σαμοθράκης με εστιατόρια, γραφικές ψαροταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Πέντε χιλιόμετρα προς το εσωτερικό του νησιού βρίσκεται η Χώρα ή Κάστρο ή Σαμοθράκη που είναι η πρωτεύουσα. ΣαμοθράκηΗ Χώρα φαίνεται σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του βουνού με παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά καλντερίμια της. Εδώ υπάρχει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία χτίστηκε το 1875 και φιλοξενεί τις κάρες των Πέντε Αγίων Μαρτύρων της Σαμοθράκης.

Στο βουνό Σάος οι ορειβάτες αλλά και οι περιπατητές μπορούν να απολαύσουν τα καταπληκτικά τοπία της περιοχής.

Στα Θέρμα να χαλαρώσουν στις ιαματικές πηγές που είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Ιστορία
Αν και το νησί κατοικούνταν από την νεολιθική εποχή, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία με την εγκατάσταση των Ιώνων που εισάγουν στη Σαμοθράκη τα Καβείρια Μυστήρια και την κάνουν θρησκευτικό αλλά και λόγω της θέσης της και εμπορικό κέντρο. Η Σαμοθράκη θεωρούνταν ιερό νησί σε όλη την αρχαιότητα και κατοικία της Θέτιδας και άλλων νεράιδων αλλά κυρίως κέντρο μυστηριακών τελετών.

Στα μυστήρια της Σαμοθράκης μπορούσε να πάρει μέρος κάθε άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, δούλος ή ελεύθερος, έλληνας ή βάρβαρος, ενήλικος ή παιδί. Αυτό είναι μια βασική διαφορά σε σχέση με άλλα μυστήρια (π.χ. Ελευσίνια). Οι τελετές γίνονταν κατά το τέλος τον καλοκαιριού και έπαιρναν διεθνή θρησκευτικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα με την προσέλευση επιφανών προσωπικοτήτων από ξένες χώρες. Τα μνημεία των Ιερών των Μεγάλων Θεών βρίσκονται στην Παλαιόπολη, στις παρυφές τον όρους Σάος δίπλα στη Θάλασσα.

Το 357 π.Χ. έγινε στη Σαμοθράκη μια κοσμοϊστορική συνάντηση. Στα Μυστήρια συναντήθηκαν ο Φίλιππος Β' και η Ολυμπιάδα, και εκεί έγινε και η σύλληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου πού έμελλε ν' αλλάξει τη ροή της ιστορίας. Ο Φίλιππος τότε ήταν 25 χρονών και η Ολυμπιάδα 19. Και οι δύο ήταν επικεφαλής πομπών, αυτός των Μακεδόνων κι εκείνη των Μολοσσών.
Μύστες υπήρξαν και άλλα σημαντικά πρόσωπα: ο Ορφέας, ο Ηρακλής, ο Ιάσων, ο Οδυσσέας, η Αρσινόη, ο Περσέας, o Πτολεμαίος, ο Ηρόδοτος, ο Λύσανδρος κ.ά.
Η ακτινοβολία των Καβείριων Μυστηρίων διατηρήθηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια της δύσης των αρχαίων θρησκειών μπροστά στο Χριστιανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου