Αναγνώστες

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Σκάλα Βραδέτου – Βραδέτο

Κήποι – Καπέσοβο – Σκάλα Βραδέτου – Βραδέτο

Μια ακόμη όμορφη και σχετικά σύντομη πεζοπορική διαδρομή (διάρκειας περίπου 2 ½ ωρών)στη περιοχή του κεντρικού Ζαγορίου που αρχίζει από το χωριό Κήπους και καταλήγει στο «μπαλκόνι του Ζαγορίου» το Βραδέτο. Το μονοπάτι της διαδρομής μας αυτής αρχίζει από το γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη (750 μ. υψόμετρο) που βρίσκεται στην είσοδο των Κήπων.
Αρχικά η πορεία μας και αφού περάσουμε πρώτα το όμορφο πετρογέφυρο, κινείται παράλληλα της κοίτης του ρέματος. Λίγα λεπτά μόνο αφότου ξεκινήσαμε, το μονοπάτι μαςδιακλαδώνεται σε δυο διαδρομές, η μια μας οδηγεί προς το γειτονικό χωριό Κουκούλι και η άλλη προς το Καπέσοβο. Στο σημείο αυτό διακρίνουμε και τα ερείπια του παλιούνερόμυλου της περιοχής (ο μύλος του Κοντοδήμου). Επιστρέφοντας στη πορεία μας εμείς ακολουθούμε τη δεύτερη διαδρομή και σύντομα αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς το χωριό Καπέσοβο. Το μονοπάτι αυτό, που παλιότερα ονομαζόταν «Σκάλα Ζαλούκ’», για τα πρώτα 15 λεπτά είναι ιδιαίτερα ανηφορικό. Από το σημείο όμως που η πορεία μας συναντάει τα ίχνη ενός παλιού αλωνιού και μετά η διαδρομή γίνεται αρκετά πιο ομαλή.
Με την συμπλήρωση σχεδόν μιας ώρας πορείας συναντάμε το ασφαλτόδρομο. Είμαστε πλέον κοντά στο χωριό Καπέσοβο(υψόμετρο 1100 μ.). Ακολουθούμε τον δρόμο για πολύ λίγα μέτρα αφού σχεδόν αμέσως στην απέναντι πλευρά του διακρίνουμε το μονοπάτι που οδηγεί προς το χωριό. Το ακολουθούμε και μετά από ολιγόλεπτη πορεία μπαίνουμε μέσα στο όμορφο αυτό Ζαγοροχώρι.
Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι το πρώτο τμήμα αυτό της διαδρομής μας, από τους Κήπους ως το Καπέσοβο έχει άριστη σηματοδότηση αφού αποτελεί τμήμα των αγώνων ορεινού τρεξίματος που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη περιοχή και οι διοργανωτές του έχουν φροντίσει η διαδρομή να είναι άριστα σηματοδοτημένη και ευδιάκριτη.
Φεύγοντας από το Καπέσοβο και για να πάμε στο Βραδέτο ακολουθούμε ένα από τα πιο όμορφα και γνωστά περάσματα του Ζαγορίου, τη περίφημη σκάλα του Βραδέτου. Πινακίδες που βρίσκονται στο δρόμο έξω από το Καπέσοβο μας οδηγούν στην αρχή της διαδρομής μας. Αρχικά κατηφορίζουμε προς τη ποταμιά όπου και συναντάμε τα δυο πέτρινα γεφύρια, το «Καπεσοβίτικο» και το «Βραδετινό». Περνώντας στην απέναντι πλευρά αρχίζουμε να ανηφορίζουμε μέσα από τα πανέμορφα «καγκέλια» της «σκάλας του Βραδέτου», της πιο καλοδιατηρημένης και όμορφης «σκάλας» στο Ζαγόρι.
skala_vradetou
Η σχεδόν μίας ώρας αυτή ανάβαση είναι απολαυστική, αφού η θέα της γύρω περιοχής αλλά και φυσικά η ομορφιά της κατασκευής του μοναδικού αυτού πολιτιστικού μνημείου, εντυπωσιάζει.
Η διαδρομή έγινε τον Φεβρουάριο του 2014
https://apeirosgaia.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου