Αναγνώστες

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ανταίος Χρυσοστομίδης


Από τους πιο σημαντικούς μεταφραστές ιταλικών στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια
Πέθανε ο δημοσιογράφος Ανταίος Χρυσοστομίδης


Σε ηλικία 63 χρόνων πέθανε τα ξημερώματα της Παρασκευής  ο μεταφραστής και δημοσιογράφος Ανταίος Χρυσοστομίδης. Γιός του δημοσιογράφου Σοφιανού Χρυσοστομίδη, ο γεννημένος στο Κάιρο της Αιγύπτου Ανταίος Χρυσοστομίδης υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς μεταφραστές ιταλικών στην Ελλάδα.
Εξάλλου οι σπουδές του έγιναν στην Ιταλία τα χρόνια της δικτατορίας οπότε και άρχισε να μεταφράζει από τα Ιταλικά. Στην Ιταλία καλλιέργησε τις ιδέες του για την ανανεωτική Αριστερά και το ευρωπαϊκό όραμα τις οποίες δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί.
Ανάμεσα στις τιμητικές διακρίσεις που ο Α. Χρυσοστομίδης είχε κερδίσει ήταν το Κρατικό Βραβείο Ξένης Λογοτεχνικής Μετάφρασης και ο τίτλος του Ιππότη Εργασίας που το 2004 του απένειμε το ιταλικό κράτος για την προσφορά του στην εξάπλωση του ιταλικού  πολιτισμού. Ο Χρυσοστομίδης υπήρξε επίσης υπεύθυνος της ξένης σειράς των εκδόσεων Καστανιώτης.
Τα τελευταία χρόνια οι προσωπικές σχέσεις που είχε αναπτύξει με ξένους συγγραφείς (Αντόνιο Ταμπούκι, Αμος Οζ, Μάριο Βάργκας Λιόσα κ.α.) αναδείχθηκαν στην δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο «Οι κεραίες της εποχής μου» την οποία συμπαρουσίαζε με τη δημοσιογράφο Μικέλλα Χαρτουλάρη.
Η πολιτική κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι από το Α Νεκροταφείο.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=729692

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου